Weldam Wines
Weldam Wines

Spanje

 

Bodega Felix Lorenzo Cachazo (Rueda)

Felix Lorenzo Cachazo is één van de grondleggers van de moderne Rueda-stijl. Inmiddels werkt hij met zijn dochter en zoon samen in het bedrijf. Zij bezitten ongeveer 30 hectaren aan wijngaarden. Nog steeds maakt Felix zich hard, om uitsluitend de witte wijnen in de Rueda onder de DO te laten vallen. Het succes van Rueda is merkbaar in heel Spanje, waar men steeds meer nieuwe aanplant ziet van de Verdejo druif. Er is vrijwel geen restaurant zonder een Rueda op de wijnkaart. Ook op de exportmarkt is Rueda een zeer belangrijk product geworden.

www.cachazo.com

Bodegas San Salvador (Navarra)

Deze bodega bestaat uit verschillende samenwerkende coöperatieven. Bij deze coöperatieven hebben zich kleine wijnboeren aangesloten.
Zij hebben meer dan 300 hectaren in hun bezit.

 

Ibice Bodegas Valzanso (Castilla y Leon)

Castilla y Leon ligt in het noorden van Spanje. Het is een dor en kaal gebied, met een landklimaat (warme zomers en koude winters). Bodegas Valsanzo heeft wijngaarden op verschillende plekken in Castilla y Leon en is met name bekend om zijn wijnen uit de Rueda. Dat de Ibice-wijnen succesvol blijken te zijn, heeft ook te maken met de zeer gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Dit komt mede doordat het wijnen met een eenvoudige herkomstbepaling zijn.

www.valsanzo.com

Altanza (Rioja)

Bodegas Altanza is één van de meest moderne bodegas van Spanje en ligt in de Rioja Alta. Dit is het hoogste gedeelte van de Rioja, met wijngaarden tussen de 300 en 600 meter hoogte. De bodega is pas sinds 1998 in gebruik en verkoopt nu al ongeveer 1.000.000 flessen, waarvan het merendeel Reserva’s zijn. De wijnen blinken uit in hun elegante stijl. Men gebruikt dan ook voornamelijk Frans eiken (85%). De bodega is van ongekende schoonheid en er wordt uitsluitend wijn geproduceerd van Tempranillo-druiven.

www.bodegasaltanza.com

Monte Aixa (Ribera del Duero)

Een kleine bodega gevestigd in één van de belangrijkste wijngebieden van Spanje: Ribera del Duero.
De bodega is gelegen in La Horra, een klein dorp in de buurt van Valladollid. Men maakt uitsluitend gebruik van de 'Tinta del Pais', de lokale benaming voor Tempranillo. Er wordt uitsluitend rode wijn gemaakt, met veel karakter en structuur en met een goed bewaarpotentieel.

www.monteaixa.com

Savia Viva (Penedes)

Al sinds 1790 is Savia Viva  een familiebedrijf. Het bedrijf is hedendaags in handen van Joan en Joseph Cusiné Carol. De vrouwen van deze broers zijn de wijnmaaksters (oenologen). In de jaren 80 is men met stille wijnen begonnen. Gezien de uiteenlopende ligging van de wijngaarden, zijn zij in staat 'terroir' wijnen te maken van een zeer hoog niveau. Ook gebruiken zij zeer oude stokken en de beste materialen. Hun filosofie is het maken van een product van deze tijd, wat een groot publiek zal aanspreken. Herkenbaar modern, maar met gevoel voor de tradities en volledig in harmonie met de natuur.

 

Vega del Castillo  (Navarra)

Vega del Castillo is opgericht in 1999, door het aangaan van een samenwerking tussen drie coöperatieven; Coöperativas Virgen de Ujué (Ujué), Coöperativa Vinícola Nuestra Señora de Ujué in Pitillas en Bodega Coöperativa Olitense in Olite. De naam werd Vega del Castillo en is tegenwoordig de belangrijkste bodega van Olite. De wijnmaakster van Vega del Castillo is Charo Moriones. De wijnen maakte in de afgelopen jaren een enorme vlucht in zowel Spanje als op de exportmarkt. Er is dan ook enorm in de wijngaarden en in de kelders met de meest moderne apparatuur geïnvesteerd.

www.vegadelcastillo.com

Vins Padro (Tarragona)

Deze bodega is gevestigd in het noorden van Spanje, in Catalonië (onder Barcelona). Hier worden plateaus afgewisseld met steile hellingen, die het landschap een onverwacht reliëf geven. De bodem bestaat hier uit gravel en kiezel. Tot diep in de 20e eeuw zijn de wijnen voornamelijk zoet en sterk geweest. Het gebied heeft een geringe bekendheid en er wordt naast wijn ook veel hazelnoten en olijven geteeld. De bedrijven die hier gevestigd zijn, zijn veelal groot en er wordt dan ook veel in bulk verkocht. Vins Padro bottelt steeds meer zelf en met uitstekende resultaten.

www.vinspadro.com